Menü Kapat

KOLPOSKOPİ

Kolposkopi,  bazı hastalıklarda uygulanan, doktorun, özellikle,  rahim ağzını incelemesi olarak tanımlanan bir işlemdir. Bu yöntemde kolposkop adı verilen ışıklı, optik bir  alet kullanılarak rahim ağzı, görüntüsü kat kat büyütülerek incelenir. Klinik ortamda yapılması gereken bu yöntemde,  başta rahim ağzı kanseri olmak üzere hastalıklar değerlendirilir ve olası durumda erken teşhis sağlanır. Kolposkopi işlemi sırasında, şüpheli bir bölge,  detaylı ve net incelenir, gerekirse kolposkopik biyopsi yapılabilir. Kolposkopi işlemi basit ve güvenilir bir işlemdir.

 

Kolposkopi Hangi Durumlarda Yapılır?

 

Rahim ağzı kanseri taraması için için yapılan smear , HPV testlerinde anormal sonuç bulunduğunda,

Muayene esnasında rahim ağzında, vajinada, şüpheli bir görünüm varlığında,

Dış genital bölge olan vulvada gözle görülebilen  şüpheli görünüm varlığında, vulvanın geçmeyen kaşıntılarında yapılır.

Rahim ağzına yapılacak herhangi ameliyat öncesinde de kullanılabilir.

 

Kolposkopi Öncesinde Hazırlık Süreci Nasıldır?

Kolposkopi işleminde net bir görüntünün alınması için hastanın adet döneminde olmaması gerekir.

Genelde adet kanaması bitiminden sonraki bir haftalık dönemde yapılması önerilir.

Kolposkopiden bir veya iki gün önce cinsel ilişkiye girmekten kaçınılmalı, tampon kullanılmamalı, vajinaya herhangi bir ilaç vb. uygulama yapılmamalıdır.

 

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Kolposkopi işlemi klinik ortamda yapılması gereken bir işlemdir. Hasta pelvik muayene ya da smear testinde olduğu gibi ayaklarını destekli masa üzerine uzatarak sırt üstü yatar. Bu pozisyon vajinanın, rahim ağzının, daha rahat görülmesine olanak sağlayan bir pozisyondur. Bu pozisyonda hastanın vajinasına spekulum adı verilen bir aparat yerleştirilir. Ardından kolposkop cihazı hastaya yakınlaştırılır ve vajinanın içerisi, rahim ağzı, gerekirse vulva incelenir. Bazı özel sıvılar uygulanarak, meydana gelen değişiklikler gözlenr. Şüpheli durum saptanmışsa hastadan ufak kolposkopik biyopsi alınır.

 

Kolposkopi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kolposkopi işleminde biyopsi yapılmamışsa günlük aktivitelerde kısıtlamaya yapmaya gerek yoktur hemen sosyal hayata geri dönülebilir. Biyopsi yapılmışsa hekimin önerisine göre hareket edilir.

İşlem sonrası duş almada sakınca yoktur.

Cinsel ilişkiden bir süre uzak durulması gerekir.

Düzenli olarak kullanılan ilaçlar varsa hekime sorulup devam edilmelidir.

 

Kolposkopi İşlemi Ne Kadar Sürer?

Kolposkopi işleminin süresi kolposkopik biyopsi yapılıp yapılmayacağına göre değişiklik gösterir. İşlem ortalama olarak 5-15 dakika sürmektedir.

 

Kolposkopi İşlemi Sırasında Acı Olur mu?

Kolposkop cihazı hastayla temas etmediği için herhangi bir ağrı veya acı vermez. Rahim ağzını görebilmek amacıyla kullanılan spekulum aparatı hafif bir baskı hissi yaşatabilir. Daha net görüntü alınması amacıyla uygulanan solüsyonlar ise hafif düzeyde batma veya yanma hissine neden olabilir.

 

Kolposkopi İşlemi Sonrasında Kanama Olur mu?

Kolposkopi işlemi sırasında kolposkopi cihazı hastaya temas etmediği için ağrı, kanama ve sancı beklenmeyen durumlardır. Fakat gerekli görülen durumlarda yapılan kolposkopik biyopsi sırasında hafif bir kanama yaşanabilmektedir. Bu kanama biyopsi yapılan alanın yerine ve miktarına göre değişebilmektedir. Kolposkopik biyopsi sonucunda oluşan kanamalar baskı ile duran basit kanamalardır.