Menü Kapat

TÜP BEBEK

Birçok çiftin hayali kuşkusuz ki kendi çocuklarını sağlık ve sıhhatle kucaklarına almaktır. Bilimsel adıyla “In Vitro Fertilizasyon (IVF)” yani vücut dışında döllenme olarak çevirebileceğimiz Tüp Bebek tedavisi, doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu yöntemlerden biridir. Anne ve babalar için heyecanlı ve bir o kadar da ümitle bekledikleri, sabrettikleri bir tedavi olan tüp bebek yöntemi, anne adayından yumurtaların toplanması ve baba adayından sperm hücrelerinin alınması ve laboratuar ortamında birleştirimesi ve döllenme sonucu gelişen embriyonun rahim içine yerleştirilmesiyle gerçekleşir. Bu noktadan sonra gebelik, doğal yollarla oluşmuş hamilelik sürecine benzer şekilde devam eder.

Tüp bebek tedavisi için ilk olarak, anne ve baba adayı hekim ile ön görüşme yapmalıdır. Bu ön görüşmede hekim, çiftin öyküsünü dinler ve gerekli incelemelerde bulunur. Bu aşamaların ardından çifte tüp bebek tedavisi hakkında bilgi verilir.  Kısaca, işlem aşamaları şu şekilde gerçekleşir:

1- Yumurtaların Uyarılması: Bu aşama tüp bebek tedavi girişiminin ilk aşamasıdır. Anne adayının yumurtalarının olgunlaşma sürecine girmesi için hormon tedavisi önemlidir. Yaklaşık 8-10 gün süren bu işlem sonucunda anne adayının yumurta sayısı ve kalitesi arttırılmaya çalışılır. Yumurtaların yeterli olgunluğa ulaştığına, yumurtanın içinde geliştiği folikül denen yapıların, ultrason ile boyutlarının ölçülmesi ve kan testi kontrolleri ile karar verilir.

2- Yumurtaların Toplanması: Folküller yeterli boyuta ulaştıktan sonra, çatlatma iğnesi uygulanır. Çatlatma iğnesinin uygulanmasından 34-36 saat sonra yumurta toplama aşamasına başlanır. Transvajinal ultrason kullanılarak yapılan bu işlem öncesinde anne adayına sedasyon anestezisi uygulandığı için acı hissedilmez. Yumurta toplama işlemi 15-30 dakika sürer.

3- Spermlerin Alınması: Bu işlemde baba adayı laboratuvara sperm örneği verir.

4- Döllenme: Yumurta ve sperm hücreleri laboratuvar ortamında, embriyolog tarafından bir araya getirilerek döllenmeleri sağlanır. Yumurtanın döllenmesi sonucu embriyo oluşur.

5- Embriyo Transferi: Bu aşama tüp bebek tedavisinin son aşamasıdır. Bu aşama, laboratuvar ortamında elde edilmiş olan embriyonun, anne adayının rahmine, ultrason kontrolü eşliğinde transferiyle gerçekleşir. Embriyo başarıyla rahme tutunablirse hamilelik süreci başlar. Transferden belli süre sonra kan testi ile bu belirlenir.

Kısaca işlemi özetledik. Detaylar, daha sonraki yazılarımızda….